STARTER AAN HET WOORD


Student Tom kan nergens heen

"Ik zie duur huren als een desinvestering in mezelf"

Tom (21) is student en woont in Nunspeet in een eengezinswoning met zijn moeder. Hij wil graag een klein appartement huren zolang hij nog studeert, maar kwam na een zoektocht al snel tot de conclusie dat het onbegonnen werk was.


Daar sta je dan. Klaar om uit te vliegen, met nul kans op een woning. “Iets betaalbaars huren is onmogelijk”, aldus Tom. “De tijd dat je voor een paar honderd euro aan een huurappartementje kwam, ligt ver achter ons. Ook met mijn inschrijving bij de woningbouwvereniging kan ik niets. Sta ik nu nog niet lang genoeg ingeschreven, tegen de tijd dat ik werk, verdien ik te veel voor een sociale huurwoning. Ik zie die inschrijving vooral als back-up en als soort van zekerheid. Als de nood echt aan de man is en ik weinig inkomen heb, kom ik wellicht ooit toch in aanmerking.”

Is huren in de vrije sector een optie?

“Ik heb een grens. Ik zie een duur appartement huren als een desinvestering in mezelf en als weggegooid geld. Als ik koop, investeer ik. Ik krijg mijn centen weer terug. Bovendien betekenen hoge woonlasten dat ik weinig geld overhoud om leuke dingen te doen. Ook sparen voor een koopwoning kan dan niet. Als student is het aantrekkelijk om geld te lenen voor een huurappartement. Maar de keerzijde is dat ik dan een studieschuld opbouw, waardoor de kans op een hypotheek op korte termijn helemaal klein wordt.”

"Veel jonge mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van een studieschuld"

Wat is een oplossing volgens jou?

“Veel jonge mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van een studieschuld. Het lijkt handig om geld te lenen, zodat je tijdens je studie in een leuk huis kunt wonen. Ik vind dat er meer aandacht voor bewustwording moet komen rondom zo’n schuld. En voorlichting over hoe je al vroeg een plan kunt maken voor later. De woningmarkt zal altijd met de economie meebewegen, dus je kunt er rekening mee houden dat huizen op een goed moment duur zullen zijn. Als je nadenkt over je woonwensen in de toekomst, kun je daar je gedrag en keuzes op afstemmen.”

Had je dat maar eerder geweten… wat nu?

“Volgend jaar studeer ik af. De drang om dan op mezelf te wonen, is groot. Ik wil niet meer thuis wonen als ik fulltime werk. Ik heb er vertrouwen in dat ik een baan vind met een redelijk inkomen, zodat ik meer geld kan besteden aan een woning en de goedkopere kernen rondom Nunspeet dan wellicht haalbaar zijn. Tot die tijd probeer ik er thuis het beste van te maken. Het grootste voordeel is dat ik kan sparen en alvast een buffer heb om in ieder geval de bijkomende kosten zelf te kunnen betalen.”

De contactgegevens van Tom zijn bekend bij de redactie.

"Nu sta ik te kort ingeschreven voor een sociale huurwoning, straks verdien ik te veel"

Delen mag, graag zelfs!