Betaalbaar wonen en behoud van woningen en wijken

Starters, gemeenten én woningcorporaties gebaat bij klushuizenconcept

Een klushuizenproject kan financieel voordelig zijn, omdat de noodzakelijke ingrepen aan het casco met meerdere woningen tegelijk aangepakt worden. Daarnaast hebben eigenaren veel keuzevrijheid in de binnenkant van de woning. Voor gemeenten en woningcorporaties is een groep enthousiaste klussers een ideale manier om een buurt zowel een fysieke als een sociale impuls te geven. Kortom, een win-winsituatie, en een ideale oplossing voor starters?

De klussers Starters Rob en Michelle zijn al een half jaar op zoek naar een woning als ze op een project klushuizen in Haarlem stuiten. “Er was niets betaalbaars te vinden, tot we dit alternatief zagen”, zegt Rob. “Zo kan het dus ook.” Het stel kocht in 2017 een kluswoning als deelnemer aan een collectief van de Haarlemse woningcorporatie Elan Wonen. Michelle: “We waren een half jaar in de weer met de voorbereidingen en vervolgens in de avonduren een dik jaar bezig met het klussen aan de woning. In de weekenden werden we bijgestaan door familie en vrienden.” De kluswoning bood Rob en Michelle mogelijkheden in kosten en uitwerking die ze niet op de ‘gewone markt’ vonden. Ze kregen dus meer waar voor hun geld. Rob vult aan: “Er komt nog een aantal voordelen bij, zoals leren van klussen, een enthousiaste groep toekomstige buren leren kennen en invloed hebben op het eindresultaat van de woning. Het nadeel is eigenlijk vooral dat je er veel tijd mee kwijt bent.” Hij benadrukt dat je geen doorgewinterde klusser hoeft te zijn. “Je kunt het gemakkelijk leren als je daar interesse in hebt. Internet en vrienden kunnen veel hulp bieden en je eigen klushuis biedt toch wel een unieke starterservaring.”

De woningcorporatie en de gemeente Het kluswoningconcept bood ook woningcorporatie Elan Wonen en de gemeente Haarlem voordelen, zoals het behouden van de regie en het geven van een positieve impuls aan de wijk. Projectleider Wiebe Fennema: “Voor Elan Wonen was het niet rendabel om te renoveren, dus moesten de woningen verkocht of gesloopt worden. Het klushuizenconcept bood hier de beste optie. Zo konden de arbeiderswoningen met hun karakteristieke uiterlijk behouden blijven en werd een nieuwe doelgroep naar de wijk getrokken.” Elan Wonen knapte de basis van het casco op, verwijderde asbest en pakte de fundering aan. Vervolgens verkocht de corporatie de woningen aan enthousiaste klussers. Rob en Michelle deden zelf de afwerking van hun woning, waarbij ze moesten voldoen aan het eisenpakket van Elan Wonen. “Die eisen voorkomen dat men wat bordkartonnen wandjes plaatst om zo snel mogelijk kamertjes te verhuren”, legt Fennema uit. “Hiermee hielden we regie op de kwaliteit van de wijk.”

De adviseur en procesbegeleider Urbannerdam is specialist in het opzetten en begeleiden van zelfbouwprojecten en klushuizen en heeft als bedenker van het klushuizenconcept jarenlange ervaring in diverse steden. Zo ook in het Haarlemse project. “We treden op als procesbegeleider, adviseren kopers in het maken van gezamenlijke keuzes en bewaken de kosten en de planning van het project”, vertelt adviseur Hans Vos. Klushuizen zijn soms individuele woningen, maar bij meerdere panden wordt het casco van alle woningen eerst collectief opgeknapt. Vos: “Dat bespaart kopers veel tijd en geld. Het voordeel van deze collectieve aanpak voor woningcorporaties en gemeenten is dat de woningen met dezelfde kwaliteit en planning opgeknapt worden. Op die manier verbinden we de belangen van alle partijen.”

Wat is een klushuis? Klushuizen zijn panden in slechte staat die voor een aantrekkelijke prijs te koop staan. Er geldt een aantal spelregels. Bijvoorbeeld een renovatieplicht volgens een programma van eisen en zelfbewoning voor vaak twee of drie jaar. De klussers zijn zelf opdrachtgever en sturen zowel het ontwerp als de renovatie van de woning aan. Soms werken klussers hierin samen, zoals voor de renovatie van het casco (de buitenschil). Om een kluswoning te kopen hoef je geen klusvaardigheden te hebben, wel interesse!


Delen mag, graag zelfs!