STARTER AAN HET WOORD


Matthijs (25) woont in een tijdelijke woning in Harderwijk

"Het is beter dan niets"

In de gemeente Harderwijk staan tijdelijke sociale huurwoningen, bedoeld om woningzoekenden met een korte inschrijftijd meer kansen te bieden. Het project richt zich op mensen tot en met 27 jaar, die een huurcontract krijgen van maximaal 5 jaar. Bewoner van het eerste uur Matthijs (25) woont sinds anderhalf jaar in een chalet. “Het is een twee-onder-een-kapwoning. Dat klinkt misschien groot, maar het is 25 vierkante meter. Ik heb naast de woonkamer met keuken wel een aparte slaapkamer en een eigen badkamer. Ik woonde hiervoor nog bij mijn ouders, dus het is beter dan niets.”

Maximaal 5 jaar bewonen Matthijs huurt de woning van een woningstichting en mag er maximaal vijf jaar wonen. “In de tussentijd behoud ik mijn inschrijfduur, zodat ik na die tijd op zoek kan naar een permanente woning”, vertelt hij. “Dat is op dit moment nog niet mogelijk, want de wachttijd voor een sociale huurwoning is tien jaar. Een hypotheek kan ik wel krijgen, maar niet voldoende voor de huidige huizenprijzen. Ik blijf wel uitkijken naar iets voor vast, want ik heb het liefst een woning voor onbepaalde tijd.”

Normale vaste lasten “Ik betaal de normale vaste lasten die bij een woning horen”, vervolgt hij. “Alleen geen gas, want alles is elektrisch. En ik heb ook de gemeentelijke belastingen nog niet voorbij zien komen. Deze nieuwe, tijdelijke woonvorm is voor de gemeente wellicht ook nog een grijs gebied.”

Voor- en nadelen Het voordeel van klein wonen vindt Matthijs dat schoonmaken een eitje is. “En de huurprijs is voordelig. Ook is het gezellig om met leeftijdsgenoten als buren te wonen. Afgelopen zomer zaten we veel samen buiten rondom de huisjes, want niemand heeft een eigen tuin. Het voelt een beetje als een vakantiepark.” Zijn er ook nadelen? “Hoewel de woning volgens de laatste eisen geïsoleerd is, is het wat gehorig”, vindt hij. “Het blijft natuurlijk een chalet.”

Weerstand vanuit omgeving Het was de bedoeling dat er op termijn op het voormalige bedrijfsterrein honderd tijdelijke woningen zouden komen die maximaal tien jaar blijven staan, maar er is veel weerstand vanuit de omgeving. Matthijs: “Daardoor wordt het terrein in de tussentijd nog steeds voor andere activiteiten gebruikt, bijvoorbeeld als depot voor aannemers. Dat bouwverkeer is wel storend en minder handig op een plek waar nu woningen staan. Ik begreep dat er een aanvraag loopt om het bestemmingsplan te wijzigen, zodat er na die tien jaar permanente woningen gebouwd kunnen worden. Maar met deze weerstand vraag ik me af of er überhaupt nog tijdelijke woningen bij komen.”

De contactgegevens van Matthijs zijn bekend bij de redactie.


Delen mag, graag zelfs!