STARTER AAN HET WOORD


Denise (29) zoekt, maar kan niets vinden

"Met een hypotheek zou ik maandelijks 200 euro goedkoper uit zijn"

Denise (29) uit Noordwijk begint met een vast contract op zak haar zoektocht naar een koopappartement. Ze wilde pas kopen als ze zeker wist waar ze wilde wonen. Maar dat lijkt nu te laat.


"Voorheen zag ik de voordelen van huren. Ik wilde flexibel zijn in woonplaats en wist nog niet waar ik wilde settelen. Daarmee nam ik de hoge huurprijs voor lief met het idee dat ik een paar jaar later mijn geld zou investeren als ik toe was aan een hypotheek. In Noordwijk kreeg ik voorrang op een huurappartement, omdat de gemeente starters wilde aantrekken. Nu ik het hier fijn vind en wil blijven, zit ik vast in dat dure appartement. En dat terwijl een hypotheekadviseur me voorrekende dat ik met een hypotheek 200 euro netto kan besparen op mijn maandlasten. Dat is ronduit zuur."

Want kopen lukt niet?

"Je zou denken dat je voor 175.000 een leuk appartement kunt kopen, maar de meeste appartementen van 50 m2 in deze regio zijn al tegen de 200.000 euro. Dat maakt het aanbod klein. Ik ben naar zes huizen geweest in Noordwijk. Ik werd er snel doorheen gerend, want de volgende potentiële koper stond alweer te wachten. Een aantal woningen was oud. Dan moet je dus naast de zak geld voor de kosten koper nóg een bedrag neerleggen voor het opknappen. Toch heb ik twee keer een bod gedaan en zelfs overboden op de vraagprijs. Het was niet genoeg. Dan maar buiten Noordwijk, dacht ik. Maar ook in de nabije omgeving is er weinig aanbod."

"Áls er al iets betaalbaars te vinden is, zitten investeerders je in de weg"

Wat is een oplossing volgens jou?

"Er worden weinig starterswoningen gebouwd. Áls er al gebouwd wordt, dan zijn dat woningen van meer dan 300.000 euro. Dat kun je als starter alleen niet opbrengen. Ook het niet kunnen meefinancieren van de kosten koper maakt het lastig. En dan ben ik nog bevoorrecht met ouders die me geld willen schenken. Met de Starterslening kan ik iets meer lenen, maar tegelijkertijd blijft mijn maximale koopbereik daarmee beperkt tot de karig beschikbare startersappartementen van 50 á 60 m2. Verder bieden er veel investeerders mee. Zij kunnen makkelijk overbieden, dus als starter kun je daar niet tegenop. Ze kunnen het bedrag bij wijze van spreken meteen overmaken, wat aantrekkelijk is voor verkopers. Investeerders bewonen de woning vervolgens niet zelf, maar verhuren het voor hoge prijzen of verkopen het zelfs weer voor meer."

En nu?

"Hoop houden en boven op funda blijven zitten. Niet het plaatje dat ik ooit voor ogen had toen ik een masterstudie afrondde. En ook niet toen ik een vast contract tekende voor een prima salaris. Dat ik zelfs hiermee geen woning kan kopen, frustreert me enorm. Ook omdat ik inmiddels geen huurtoeslag meer krijg. Ik kan dus én niet sparen én ik gooi mijn geld elke maand weg. Dan voel je je wel belazerd als je vroeger is verteld dat je met een studie en een goede baan makkelijk een huis kunt kopen. Valt dat even tegen."

De contactgegevens van Denise zijn bekend bij de redactie.

"Ik voel me belazerd, omdat me vroeger is verteld dat ik met een studie en een goede baan makkelijk een huis zou kunnen kopen"

Delen mag, graag zelfs!