Nederland krijgt er de komende tien jaar 15.000 betaalbare huurwoningen bij

BPD Woningfonds maakt het mogelijk

Door gebiedsontwikkelaar BPD

Ze zijn er al in Waddinxveen en Veenendaal. In Valkenburg komen ze ook – op een nieuwbouwlocatie nabij het voormalige vliegveld. Ze komen in Purmerend en Hoorn, in Diemen, Amsterdam, Groningen en Breda. En op nog veel meer plaatsen in Nederland. We hebben het over de circa 15.000 nieuwe, betaalbare en duurzame huurwoningen die tussen nu en 2030 op de markt komen. Ideaal voor starters. Zeker als je straks ook nog kunt sparen terwijl je huurt. “We zien dat starters op de woningmarkt heel moeilijk kunnen vinden wat ze zoeken”, zegt Harm Janssen, regiodirecteur Noord-West van gebiedsontwikkelaar BPD. “Voor een sociale huurwoning verdienen ze vaak net te veel en voor een koopwoning – zeker in populaire, stedelijke gebieden – juist te weinig. Geschikt aanbod is er nauwelijks, terwijl de vraag groeit.”

Netto huur van 650 tot 1.000 euro per maand Om daar iets aan te doen, zet BPD – tot nu toe vooral bekend als ontwikkelaar van koopwoningen – de komende tien jaar zo’n 15.000 betaalbare, energiezuinige nieuwbouwhuurwoningen op de markt. Denk daarbij aan appartementen en eengezinswoningen waarbij de meerderheid een netto huur heeft van 650 tot 1.000 euro per maand. Geschikt voor starters, maar ook voor senioren of gezinnen. De woningen komen overal in Nederland, in aantrekkelijke woonwijken.

Ook betaalbaar dankzij energiezuinige bouw Voor de realisatie van al deze woningen werd het BPD Woningfonds opgericht, een gezamenlijk initiatief van BPD en investeerder Rabobank. De woningen ontwikkelt BPD zelf. “En wat belangrijk is: ze blijven langjarig voor de middeldure huur beschikbaar”, vertelt Gea Voorhorst, directeur Legal & Compliance van BPD. “Als een huurder doorstroomt naar een koophuis, komt de huurwoning weer vrij voor nieuwe kandidaten. Gegarandeerd betaalbaar.” Die betaalbaarheid zit ‘m niet alleen in de huurprijs. De woningen worden ook energiezuinig gebouwd. Dat zie je als huurder direct terug in je maandlasten.

Verschuiving van kopen naar huren De afgelopen vier jaar heeft BPD al een voorraad van 1.000 huurwoningen opgebouwd. Daarvan is ongeveer de helft al verhuurd; de andere helft volgt in 2020. Voor de eerste woningen in Park Triangel in Waddinxveen was in februari een enorme belangstelling. Dat verbaast Voorhorst niet. “Er wordt weleens gezegd dat Nederlanders niet willen huren. Dat klopt niet meer. Jongeren vinden het nu heel normaal om te starten in een huurwoning. Wij zien dat ook, en willen dat dus mogelijk maken. Bovendien leidt het tot een betere doorstroming op de woningmarkt.” Ook Janssen ziet dit niet meer zo gauw veranderen. “Al is het alleen maar doordat flexwerken steeds belangrijker is geworden. Wij willen daarop inspelen."

Gea Voorhorst en Harm Janssen © Janita Sassen

Mix van woningen goed voor huurders én wijk Volgens BPD is in een goede woonwijk plaats voor allerlei soorten woningen. Voorhorst: “We zien steeds vaker dat gemeenten niet alleen sociale huurwoningen in een nieuwe wijk willen, maar ook middeldure huur. Wij staan daar helemaal achter. Als je van een sociale huurwoning wilt overstappen naar een huurwoning in de vrije sector, bijvoorbeeld omdat je meer verdient, kun je dat gemakkelijker doen.” Janssen: “Woningcorporaties kunnen samen met ons optrekken. Ze zullen, denken wij, afspraken willen maken over combinaties van sociale en middeldure huur. Daar zijn we groot voorstander van, omdat we vinden dat zo’n mix goed is voor huurders en goed voor een wijk.”

Huren en sparen tegelijkertijd En als je later toch een huis wilt kopen? Ook daarvoor is iets bedacht. Rabobank ontwikkelt samen met BPD een zogenoemd doelspaarproduct voor de huurders van het BPD Woningfonds: huursparen. Als huurder kun je dan eerst betaalbaar wonen in een energiezuinige huurwoning en tegelijkertijd een deel van je salaris opzijzetten. Rabobank beloont spaarders bovendien met een bonus als een bepaald doelbedrag is gehaald. Het gespaarde geld kun je dan later inbrengen als startvermogen als je een hypotheek afsluit. Het product is nu nog in een experimentele fase, maar uit marktonderzoek blijkt dat er veel belangstelling voor is. Wordt vervolgd.


Delen mag, graag zelfs!