Hoe helpen ouders hun kinderen bij het kopen van een eerste woning?

Woningoverwaarde via de Verzilverlening gebruiken voor startende kinderen

Door SVn

Het is een van de bekende problemen van de starter: hij moet eigen geld hebben om in ieder geval de bijkomende kosten voor de aankoop van een woning te kunnen betalen. En dat is lastig, want een grote groep heeft dat geld niet. De gemeente Roosendaal kwam met het idee om de Verzilverlening creatief te gebruiken, zodat ouders de overwaarde van hun woning kunnen inzetten om hun kind aan een eerste huis te helpen. Met de Verzilverlening van SVn kunnen huiseigenaren hun overwaarde gebruiken om hun woning veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Gemeenten en provincies die de lening aanbieden, mogen zelf invulling geven aan de maatregelen waarvoor deze beschikbaar is.

Ouders willen hun startende kinderen helpen In de gemeente Roosendaal raakte wethouder Toine Theunis geïnspireerd door in gesprek te gaan met senioren. “Op bijeenkomsten die georganiseerd worden vanuit de campagne Wonen met Gemak spreken we regelmatig met hen over comfortabel en veilig wonen. Zij gebruik de Verzilverlening om hun woning levensloopbestendig te maken en dat te betalen vanuit de overwaarde op hun woning. Dat ze daarbij niet te maken krijgen met maandelijkse kosten voor rente en aflossing vinden ze prettig. En we hoorden nog wat terug, namelijk dat ze naast langer thuis blijven wonen óók de wens hebben om hun startende kinderen te helpen aan een woning.”

Maximaal 35.000 euro lenen van de woningoverwaarde Niet iedereen heeft geld op de bank staan waarmee ze hun kinderen kunnen helpen. Maar wat een grote groep senioren wél heeft, is een huis dat grotendeels afgelost is. Theunis: “Dat bracht ons op het idee om senioren in onze gemeente de mogelijkheid te geven de Verzilverlening breder in te zetten. Zij mogen maximaal 35.000 euro van de overwaarde van hun woning lenen om hun kinderen te helpen bij de aankoop van een eerste woning. Het huis moet wel binnen de grenzen van de gemeente Roosendaal staan. Op die manier voorzien we tegelijkertijd in de behoefte om in Roosendaal meer jonge mensen te behouden. Die vertrekken nu nog vaak naar omliggende steden als Breda.”

Combineren met de Starterslening Naast de hulp van hun ouders mogen starters ook gebruikmaken van de al sinds 2010 beschikbare Starterslening in de gemeente. “Het aanbod is er dus”, zegt Theunis. “Ook in de woningvoorraad. Vooral in de bestaande voorraad zien we mooie kansen voor starters. Doorstromers die verhuizen naar grotere (nieuwbouw)woningen in de gemeente laten bijvoorbeeld een eengezinswoning achter. Vooral voor handige starters zijn die goed bereikbaar, want er moet soms nog wel wat geklust worden.”

Goed voorbeeld doet volgen Na Roosendaal denkt inmiddels ook de provincie Limburg na over een variant van de Verzilverlening voor starters. Of die variant er ook echt gaat komen, is aan de politiek. Een beslissing daarover valt later in 2020.

Toine Theunis, wethouder bij de gemeente Roosendaal

Hoe helpen ouders met spaargeld hun startende kinderen?

Schenken Ouders mogen hun zoon of dochter op uiterlijk de 40e verjaardag (of die van hun partner) en eens in hun leven tot 103.643 euro (in 2020) belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een woning. Meer schenken mag, maar daarover moet dan wel schenkbelasting betaald worden. > Lees meer over schenken bij de Belastingdienst Lenen Met de zogenoemde familiebank kunnen ouders hun kind geld lenen voor een woning. Hierbij geldt geen leenplafond. Ook kunnen de voorwaarden voor kinderen gunstiger zijn dan wanneer ze bij een geldverstrekker lenen. Ouders ontvangen een aantrekkelijke rente op hun kapitaal. Sommige geldverstrekker houden geen rekening met de familielening bij vaststelling van het maximale leenbedrag wanneer ouders schriftelijk aantonen de rentelasten jaarlijks te willen terugschenken. > Lees meer over de familiebank bij de Consumentenbond Garant staan Deze optie bestaat nog wel, maar is niet gangbaar meer. Er zijn ook nog maar weinig geldverstrekkers die ouders met financiële ruimte de mogelijkheid bieden om mee te tekenen voor de hypotheek van hun kind.


Delen mag, graag zelfs!