Doorstroomproject in Tiel zet verhuistrein in gang

Meer huurkansen voor starters

Op de huurwoningmarkt start een verhuisketen vaak met het vrijkomen van een woning door overlijden of het toevoegen van nieuwbouw. Meestal vinden dan één of twee verhuizingen plaats. Maar soms levert één vrijgekomen huurwoning meer verhuizingen op en ontstaat er een verhuistrein. Dat is precies wat het doorstroomproject van woningcorporaties KleurrijkWonen en Thius uit Tiel beoogt. Met het project helpen zij meer mensen aan een geschikte huurwoning en starters aan hun eerste huurhuis.

Hoe doen KleurrijkWonen en Thius dat? KleurrijkWonen en Thius vragen mensen vanaf 55 jaar, die nu met een één- of tweepersoonshuishouden in een grote eengezinswoning wonen, om te verhuizen naar een kleinere huurwoning. Zij mogen hun huidige huurprijs meenemen. Dat is gunstig, want huurders die al langere tijd in hetzelfde huis wonen, gaan bij een verhuizing naar een kleinere woning vaak meer betalen. Om de verhuizing ook echt mogelijk te maken, krijgen huurders die hieraan willen meedoen voorrang op een andere woning. De eengezinswoning die wordt achtergelaten, komt beschikbaar aan een gezin. Dat gezin moet aan bepaalde criteria voldoen, waaronder het achterlaten van een huurwoning. Hiermee creëren KleurrijkWonen en Thius nog een extra woonkans. De woning die het gezin achterlaat, is vaak een kleinere woning met relatief lage huurprijs. Daarmee is het resultaat van de verhuistrein een betaalbare huurwoning die geschikt is voor een starter op de woningmarkt.

Hoe succesvol is het project? Sinds het project van start ging, bereiken KleurrijkWonen en Thius minimaal twee keer zoveel vrijkomende woningen. Daarmee lukt het om iedere maand een aantal langere verhuisketens te realiseren en zo starters een kans te geven op de huurwoningmarkt. Meer mensen vinden een geschikte huurwoning. En meer starters hun eerste huurhuis.


Delen mag, graag zelfs!