Bouwers zetten 23 starterswoningen neer tegen vlijmscherpe prijs

(en dat kan nog steeds)

Door stichting Ikbouwbetaalbaar

In Den Haag realiseerden starters met een inkomen tussen de 33.000 en 40.000 euro zelf hun eigen nul-op-de-meterwoning. In het project van de stichting Ikbouwbetaalbaar gaven ze samen de opdracht tot de bouw en konden kiezen tussen verschillende aannemers die de woningen tegen een vlijmscherpe prijs wilden neerzetten. Ronaldo en Yvette wonen sinds een half jaar in hun eengezinswoning in de Haagse wijk Ypenburg. “We voelen ons echte mazzelaars”, zegt Ronaldo. “Voor de prijs die we betaald hebben, kun je nu nauwelijks nog een huis kopen. En we hebben niet alleen een prachtige woning, maar ook een gezellige buurt met veel leeftijdsgenoten. Dat vinden wij een bijkomend voordeel van dit startersproject.”

Drie aannemers Stichting Ikbouwbetaalbaar selecteerde voor het project drie aannemers die ieder voor een lage prijs wilden bouwen. De kopers konden vervolgens zelf kiezen met welke aannemer ze in zee gingen. Aannemer Leo Hooghwerff van Gebrs. Hooghwerff bouwde 17 van de 23 woningen in het project. “Als je voor ons koos, was dat voor een combinatie architect-aannemer. De kosten voor het ontwerp waren inbegrepen. We regelden ook het aanvragen van de bouwvergunning en het plaatsen van de installaties. En daarna alles tot het sleutelklaar maken van de woning.”

Bouwen voor lage prijs Hooghwerff maakt geen geheim van hoe hij de lage prijs kon bieden. “Dat was mogelijk door seriematig te bouwen. Daarvoor werkten we samen met een collega-aannemer in hetzelfde project, zodat we gebruik konden maken van elkaars faciliteiten, onderaannemers en de heistelling konden delen. Alleen op die manier kon het zo voordelig. Kón, want anno 2020 kunnen we dat scherpe aanbod alleen doen als de prijzen geïndexeerd worden. Gelukkig kregen we niet met onvoorziene kosten te maken en konden we het project zonder bouwfouten afronden naar ieders tevredenheid.”

Keuzevrijheid Ronaldo en Yvette bepaalden hun eigen kamerindeling en de plekken waar stopcontacten en lichtpunten moesten komen. Maar ook de bakstenen aan de buitenkant. “Daardoor ziet elke woning er aan zowel de binnen- als buitenkant anders uit”, vertelt Ronaldo. “Er zitten overal wel dezelfde installaties in die de huizen nul op de meter maken (het netto energiegebruik wordt tot nul gereduceerd met energiebesparende en -opwekkende voorzieningen, red.) maar per aannemer verschilt de plek van de warmtepomp en de warmteterugwin-unit voor de mechanische ventilatie. We moesten wel even wennen aan het gebruik de warmtepomp. En we merkten dat ook installatiebedrijven nog wat onwennig zijn bij het plaatsen.”

Bouwbegeleiding Net als een aannemer konden de starters in het project zelf hun bouwbegeleider kiezen. Yvette: “Dat deden we op een kennismakingsbijeenkomst op gevoel en de klik die we hadden. Achteraf was deze begeleiding onmisbaar. Als je een huis koopt, komt er veel op je af. Zeker als starter, omdat je bouwtermen en regels voor de eerste keer hoort en niet weet waar je op moet letten. Dat leer je immers niet op school!”

Ikbouwbetaalbaar Ikbouwbetaalbaar (Ibb) is een methode om starters hun eigen huis te laten bouwen. Een goedkope woning en slimme financiering. Ze lenen bij de bank wat ze op basis van hun inkomen kunnen krijgen. Als het nodig is, wordt het gedeelte dat ontbreekt aangevuld met de Starterslening Ikbouwbetaalbaar, een variant van de Starterslening van SVn.

Kun je in 2020 nog steeds zo goedkoop bouwen? Gerard van Evert, bestuurder stichting Ikbouwbetaalbaar: “Het is algemeen bekend dat de huidige prijzen ten opzichte van een paar jaar geleden gestegen zijn. Het project in Den Haag startte begin 2018 met een v.o.n. prijs van € 203.000 en zou in 2020 € 235.000 kosten. Maar goedkoop bouwen kan nog steeds. Er zijn nog steeds bouwers bereid om zich aan soortgelijke, grote startersprojecten als in Den Haag te verbinden. Echter moet de wil er bij een gemeente ook zijn. Aan de beschikbare instrumenten ligt het niet…”


Delen mag, graag zelfs!